Pacific-Visions™

Services

©2019 Pacific-Visions Studio LLC. All Rights Reserved.

Learn More

Phone:

(774) 633-1272

Address:

38 Thompson Ave.

Bristol, RI 02809

A Foundation for Technological Advancement

-Dartmouth, MA

While developing the idea for a foundation of fine human beings we have to ask ourselves what a foundation like this would stand for and what ideas it would support. I’ve chose to pursue the idea of a foundation for the advancement of technology, not only because I believe architecture must strive to be on the forefront of technological advancement, but also because it is technology that allows us to develop other ideas. The Lloyd Center itself focuses on conservation and rehabilitation of the environment, which are goals that can be furthered by the advancement of technology. No the program of the building has been revealed it is time to consider how these programmatic pieces can come together to support a foundation like this. The visiting living spaces as well as the gathering spaces provide great opportunity to bring great minds together to share their ideas, and the social aspects of the program provide the vehicle for bring these people into the building, as well as other who may become more informed by their experience.

Dartmouth, Massachusetts, gets 51 inches of rain per year. The US average is 39. Snowfall is 34 inches. The average US city gets 26 inches of snow per year. The number of days with any measurable precipitation is 82.On average, there are 201 sunny days per year in Dartmouth, Massachusetts. The July high is around 81 degrees. The January low is 22. Sperling’s comfort index for Dartmouth is a 40 out of 100, where a higher score indicates a more comfortable year-around climate. The US average for the comfort index is 54. This index is based on the total number of days annually within the comfort range of 70-80 degrees, and we also applied a penalty for days of excessive humidity.

The second study in the series addresses many of the same ideas as the first, however different methods are tested in order to explore different ideas. This begins with he entryway, which is suspended above the sloping topography, allowing the hill to run down naturally underneath it. Like the first intervention, exhibition spaces carry occupants down to the lower levels in a stepping manner. Along this procession the visiting residential spaces branch out to the west creating an overlook for occupants in the more heavily forested portion of the site. At the lowest level the meeting spaces cantilever over the marshland and the stepping roof system created as a result offer space for large green roofs as well as outdoor circulation along the length of the building. The separation of residential and meeting is intention so that visiting occupants can feel secluded and detached fro the world in their living quarters in order to reflect and refine their own thoughts. As they proceed through the building they meet more and more people, and then finally in the meeting spaces they can share their ideas with others.