e084ed8d67976144d4f58a281a681d59l-m2204409961od-w1024_h768.jpg

Cottage Street Residence

Project Details

Year: 2019 - 2020

Location: Newport, RI

Type: Rehabilitation & Historic Restoration

Size: 6,570 sf

Status: Complete

Delivery Method: Integrated Project Delivery

Designer: Fagan Design Build Studio

Structural Engineer: Principe Company​

Consultant: Pacific-Visions Studio LLC

Contractor: Owner Built, Jacques Construction Builders LLC

Photos: /

Project Description

This historic multifamily dwelling built in 1841 is located in one of Newport’s finest historic districts, the Kay Street-Catherine Street-Old Beach Road Historic District. This building was presumably owned by an early notable Newport family and was likely a single family dwelling when it was first constructed. Later ownership likely renovated it into the 3 family dwelling that it still is today. Our studio was hired to help with the existing conditions documentation of the entire building and assist with putting together documentation for the Historic District Commission hearing.

IMG_7954.JPG

The existing house before the restoration.

e084ed8d67976144d4f58a281a681d59l-m3942209420od-w1024_h768.jpg

The fully restored grand stairwell.

IMG_20190725_141929_00_279_2021-03-24_21-24-47_screenshot.jpg
IMG_20190725_142141_00_289_2021-03-24_21-25-34_screenshot.jpg

Despite its beautiful lasting Victorian features and fine detailing, this house was in severe disrepair when our studio was brought on.

 

It appeared that numerous additions were constructed to the original building over the course of the building's lifespan and much of this could be seen in the framing and construction techniques after the wall board was removed.

Construction progress on the ground floor apartment unit.

Construction progress in the ground unit floor kitchen. This space has severe water damage.

A stunning example of 19th century Victorian housing which was saved by a complete restoration and rehabilitation.

e084ed8d67976144d4f58a281a681d59l-m404992882od-w1024_h768.jpg

The renovated entry way in the second floor apartment unit.

IMG_7960.JPG

The existing house before the restoration.

e084ed8d67976144d4f58a281a681d59l-m2941325641od-w1024_h768.jpg

The goal of this project was to create much more updated and livable apartments while keeping with the 19th century detailing and charm.

 

The framing was reinforced, the floors were sanded and sealed for a brand new finish, the grand wooden staircase was sanded and restored to its original look and the windows and building envelope completely restored to its original look. 

 

This successful and much needed restoration project, what was originally an eyesore to the neighborhood, was brought back to a stunning look as an ode to the Victorian era.

The completed house after the restoration.