Woodchuck Construction Photos_33.jpg

Fyler Farmhouse Residence

Project Details

Year: 2021 - Present

Location: West Simsbury, CT

Type: Rehabilitation & Historic Restoration

Size: 2,633 sf

Status: Under Construction

Delivery Method: Integrated Project Delivery

Designer: Pacific-Visions Studio LLC

Contractor: Owner Built

Photos: Pacific-Visions Studio LLC

Project Description

Built in the year 1900, this farmhouse has served as the family homestead for the historic Fyler family - a prominent family in the town of Simsbury. When our client purchased the homestead, they wanted to completely renovate the home into their long term retirement residence. Three other buildings are currently located on the property and will be later renovation projects to add this quaint New England farm; a barn, garage and a well house.

Woodchuck Construction Photos_123.jpg

The existing farm house's front façade.

woodchuck camera photo_222.jpg

The existing living space fully gutted.

Woodchuck Construction Photos_87.jpg

The main building which was constructed in 1900 underwent multiple renovations and was added on three times to what is now the full extent of the house. The three sections of house can clearly be seen in the different eras of framing construction.

The main stairwell is being moved to create a grand staircase which will act as a centerpiece and point of focus in the new living space.

Most of the ground floor will be transformed into open concept living. Space planning is very important in this project because it will allow a clear separation between living, dining and private areas.

The second floor under construction

woodchuck camera photo_203.jpg

The rear of the existing farm house. 

"A farmhouse that is historic is nature but contemporary to its flow of circulation and modern living."

Woodchuck Construction Photos_33.jpg

The new main staircase framed.

woodchuck drone _4.jpg

An aerial photo of the existing farm house.

Woodchuck Construction Photos_99.jpg

Two additions will be added to the building to help transform some of the existing rooms into much more usable and intentional spaces.

A kitchen addition will be added to enhance the cooking experience and contribute to larger separation between the kitchen and the main dining room.

A large master suite will be added on the second floor to create a private space which will have a restored fireplace, a private living area and breathtaking views to the surrounding land.

The second floor under construction.