Exterior 1.jpg

Lafayette Garage Renovation

Project Details

Year: 2020 - 2021

Location: Fall River, MA

Type: Renovation & Addition

Size: 2,000 sf

Status: Complete

Delivery Method: Design Bid Build

Designer: Pacific-Visions Studio LLC

Structural Engineer: Princpe Company

Civil Engineer: Princpe Company

Contractor: Owner Built

Photos: Pacific-Visions Studio LLC

Project Description

The studio was hired to design an addition to an existing garage located in Fall River, Massachusetts. The existing garage was being used for storage along with workspace for a vintage car. The owner was looking to upgrade the space and create a large addition to use as a small personal auto garage for their cars. They needed more storage space along with a location to put a car lift to be able to properly work under their vehicles.

side 61 lafayette.jpg

The existing garage 

61 Lafayette Street Construction Photo 20_1105.jpg

CMU block wall construction

61 lafeyette street construction progress photo_16.jpg
61 lafeyette street construction progress photo_11.jpg

One of the main goals of the project was to create a workshop space where a car could be lifted and worked on. This required a high ceiling and enough space to navigate automotive machinery around the vehicle.

Having a personal autoshop requires storage space for tools and parts so they don’t get in your way while working. The upper loft space was designed to provide enough storage that was both out of the way and conventient to get to.

The orignal garage space was upgraded with a higher ceiling and a passage door which provided more head height and enabled the owner to pass through between the two garage spaces making for a more workable shop.

Interior progress

Exterior progress

"The renovated garage provides a better location for automotive work as well as a better separation between work space and storage."

61 lafeyette street construction progress photo_35.jpg

Framed loft space

Final Render-1.jpg

Exterior Rendering of future garage

Exterior 1.jpg

While working through the design, one of the goals of our client was to understand the look and feel of the addition before it was built. The look, durability and cost of the materials were equally important.

Our design team worked to provide renderings of the exterior within the site context so the design could be completely conceptualized before construction.

Design elements of the neighboring buildings really shaped how the buildings from, roof and details came together which truly make it fit within its context.

Completed garage renovation